بازتاب ایلام/غلامرضا محمدمرادی: امروزه و بالأخص در شرایط کنونی، پیامرسانهای دیجیتال به بخش جداییناپذیر زندگی فردی، اجتماعی و حتی اقتصادی مردم تبدیل شدهاند و به دنبال این گستردگی و استفاده فزاینده، دغدغههای امنیتی و حفظ حریم خصوصی کاربران، به ویژه در زمینه اپلیکیشنهای پیامرسان، بیش از پیش مطرح و به دغدغهای جدی برای مردم تبدیل شده است.
از مدتها پیش و بویژه در روزهای اخیر، واتسآپ به عنوان یکی از پرکاربرترین پیامرسانها، همواره زیر ذرهبین انتقادات و نگرانیها درباره احتمال جمعآوری غیرمجاز دادههای شخصی و سوءاستفادههای احتمالی قرار داشته است.
عده زیادی از کشورها واتسآپ را عامل جاسوسی موساد رژیم اسرائیل، مخرب، مضر و عامل اصلی ترورهای اخیر در سرزمینهای اشغالی، لبنان، غزه و ایران میدانند و عدهای هم آنرا انکار میکنند و شایعه میپندارند. مدتهاست که مردم بر سر دو راهی ماندن یا رفتن قرار دارند و متأسفانه هنوز مسئولان ذیربط بهصورت علمی، فنی و مستند این موضوع را تأیید یا رد نکردهاند.
با وجود استفاده گسترده از واتسآپ و سایر نرمافزارهای خارجی، شفافسازی در خصوص میزان و نحوه دسترسی این اپلیکیشنها به اطلاعات کاربران از سوی مسئولان ذیربط، به شدت ضروری است. کاربران باید بدانند که کدام اپلیکیشنها صرفاً ابزار ارتباطی بوده و کدامها با عملکردی مخرب، تهدیدی جدی برای امنیت اطلاعات شخصی و حریم خصوصی آنان محسوب میشوند.!؟
متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و امنیت سایبری موظفاند با بررسیهای فنی، دقیق و علمی، مخاطرات و نقاط ضعف هر یک از اپلیکیشنهای پیامرسان را به صورت مستند اعلام نمایند. این بررسیها باید مبنای تصمیمگیری نهادهای متولی برای حذف، محدودسازی یا استمرار استفاده از نرمافزارهای مذکور باشد تا علاوه بر تضمین امنیت کاربران، امکان بهرهمندی از فناوریهای نوین با ریسک حداقلی فراهم شود.
تأکید بر ضرورت توسعه، ارتقاء و ترویج استفاده از پیامرسانهای بومی و جایگزینهای داخلی قوی، از الزامات مهمی است که باید در دستور کار قرار گیرد. استفاده از اپلیکیشنهای داخلی علاوه بر کاهش وابستگی به فناوریهای خارجی، زمینهساز افزایش امنیت دادهها و حفاظت از حریم خصوصی کاربران در سطح ملی خواهد بود. این موضوع همچنین به رشد اکوسیستم فناوری داخلی و حمایت از متخصصان بومی کمک شایانی میکند.
برای ایجاد اعتماد عمومی و مدیریت بهینه فضای ارتباطی دیجیتال، لازم است که مسئولان ذیربط ضمن اطلاعرسانی شفاف، مبتنی بر یافتههای علمی و فنی متخصصان، در خصوص این اپلیکیشنها و نرمافزارهای ارتباطی، سیاستهای مشخص و قابل اتکایی را تدوین و اجرا کنند. این رویکرد به کاربران امکان میدهد تا با دانش کامل و اطمینان خاطر، انتخابی هوشمندانه در خصوص اپلیکیشنهای پیامرسان داشته باشند.
امیدواریم که مسئولان ذیربط در حوزه فناوری، سایبری و امنیتی کشور، به زودی در این رابطه شفافسازی و اطلاعرسانی نمایند و مردم را از این حالت خوفورجاء خارج کنند.
نگارنده: غلامرضا محمدمرادی