بازتاب ایلام/غلامرضا محمدمرادی: ورود توده گردوخاک به استان ایلام در شامگاه دیشب(دوشنبه ۲۵ فروردینماه ۱۴۰۴) موجی از واکنشهای رسانهای و فشار عمومی را به دنبال داشت. در پی این فضا و فشار، مدیریت بحران استانداری ایلام با شتابزدگی تشکیل جلسه داد و با صدور اطلاعیهای، تمام ادارات، مدارس، مراکز آموزشی، دانشگاهها و بانکهای استان را برای امروز(سهشنبه ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۴) تعطیل اعلام کرد اما در کمال تعجب و شگفتی، چند ساعت بعد، گردوخاک از آسمان ایلام رخت بربست و بامداد امروز، هوای استان کاملاً پاک و عادی شد.
این تصمیمات عجولانه و غیرکارشناسی و غیرعلمی نهتنها جای تأمل دارد بلکه بهراستی خندهدار است آنقدر که حتی«مرغ پخته» را هم به خنده وامیدارد.!
این تصمیم غیرکارشناسی و خلقالساعه بار دیگر ضعفهای ساختاری در پیشبینیهای هواشناسی و مدیریت منفعل بحران استانداری ایلام را برملا کرد. پرسش اینجاست: چرا باید بدون تحلیل دقیق و پیشبینی علمی و قابلاتکا، چنین تصمیمات شتابزدهای گرفته شود.!؟ تعطیلیهای گسترده و پیدرپی نه تنها مناسب و بهصلاح نیست بلکه خسارات اقتصادی و اجتماعی سنگینی به همراه دارد. از اختلال در امور روزمره مردم گرفته تا عقبماندگی در روند کاری ادارات، مدارس و مراکز آموزشی، همه و همه هزینههایی است که بر دوش جامعه تحمیل میشود و مملکت را بیش از پیش از توسعه و پیشرفت بازمیدارد و در باتلاق مشکلات زمینگیر میکند.
متأسفانه ناکارآمدی و کمدانشی در پیشبینی هواشناسی و فقدان برنامهریزی مؤثر در مدیریت بحران، مدتهاست که ایلام را در بلاتکلیفی قرار داده است و فشارهایی که بر مدیریت منفعل بحران وارد میشود، به شدت بحرانزا و بحرانآفرین هستند و ضعف ساختاری و مدیریتی در این مجموعه باعث شده است که با هر ابر و گردوخاکی، استان به تعطیلی و چالش کشیده شود.
خسارات مادی و معنوی این تعطیلیهای بیمورد، تنها به امروز محدود نمیشود و این روند غیرکارشناسی و غیرعلمی اگر ادامه یابد، قطعاً اعتماد عمومی به نهادهای مسئول و مرتبط را بیش از پیش خدشهدار و پیکره اقتصادی و اجتماعی استان را تضعیف و متزلزل خواهد کرد.
امید است هواشناسی، مدیریت بحران و دیگر دستگاههای ذیربط، به جای واکنشهای احساسی، منفعلانه و تحت فشار رسانهها و افکار عمومی، با دقت و آیندهنگری عمل کنند تا مردم بیش از این قربانی تصمیمات نسنجیدهشان نشوند و امورات مختلف استان معطل نگردد.
گردآورنده: غلامرضا محمدمرادی