بازتاب ایلام/دکتر حمید حیدرپناه: برگزاری یادواره مردمی و باشکوه ۲۰۰ شهید گرانقدر شهرستان چوار، بهانه خوبی برای یادآوری رشادتهای شهدا، ایثارگران و مردمان این دیار خواهد بود که در طول هشتسال دفاعمقدس، مقاومتی جانانه داشتند و روزهای تلخ و شیرینی را سپری کردند.
مهماننوازی و میزبانی آوارگانی که در طول سال شهر ایلام را ترک کرده و عمدتاً در شهر چوار و روستاهایش، مناطق دالاب، تجریان، تنگحمام، آبزا، مورت، سلطانآباد و... سکنی گزیده بودند، یکی از برجستهترین افتخارات مردم شهرستان چوار در طول سالهای دفاع مقدس است.
آنزمان که خانههای ساده و روستایی خود را در اختیار اقوام و دوستان ساکن ایلام گذاشتند، زمینهای کشاورزی خود را محل اسکان چادرهای مهمانان کرده بودند، مردمانی که خالصانه همدم و همراه شادیها و شیونهای تمام ایلات و طوایف بودند.
کمتر کسی هست که در آن زمان زیسته باشد و از روزهای پرهیاهوی چادرنشینی در سایهسار بلوطهای تجریان و دالاب و همنشینی با مردمان خونگرم شهرستان چوار خاطره نداشته باشد!
ضمن اینکه باید از منطقه ششدار یاد کرد که هم پناهگاه مردم و هم محل استقرار و اعزام رزمندگان اسلام از سراسر کشور بود.
حضور فعال و ماندگار عشایر ایل ارکوازیبولی در جبههها، خصوصاً در میمک و تنگبینا و سرنی که دوشادوش سایر ایلات برای دفاع از وطن جنگیدند، برگ زرین دیگری از تقویم حماسههای مردمان این دیار است.
از مقاومت حماسی مردمان مرزدار بولی هم باید گفت که با داشتن چندین کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق، جزو معدود مرزهایی بود که به واسطه حضور و استقامت مردمان آن دیار دشمن جرات تجاوز به آن نقطه از خاک کشور را نداشت.
مگر میشود حادثه بمباران زمینفوتبال چوار در ۲۳ بهمن سال ۶۵ را فراموش کرد، وقتی جمعی از ورزشکاران ایلامی و چواری از طوایف و ایلات مختلف گردهم جمع شدند تا با برگزاری یک مسابقه فوتبال، نشان دهند که با وجود سختیها و شرایط جنگ و آوارگی، زندگی جریان دارد.
مسابقهای که با بمباران بیرحمانه هواپیمای بعثی ناتمام ماند و جمعی از بازیکنان، تماشاگران و داور مسابقه آسمانی و جمع زیادی جانباز شدند.
حادثهای بینظیر که در عرصه ملی و جهانی هم موردتوجه قرار گرفته است.
علاوه بر تقدیم ۲۰۰ شهید، حضور جانبازان و آزادگانی که سالها در برابر شکنجههای بعثی مقاومت کردند از دیگر افتخارات این شهرستان است که از ابتدای انقلاب تاکنون در همهی عرصههای مهم حضوری فعال و موثر داشتهاند که نشان دادند در هر شرایط و هر زمانی آماده جانفشانی و شهادت هستند که لازم است تاریخ شفاهی خاطرات رزمندگان و ایثارگران این دیار ثبت و ضبط گردد.
این روزها که شاهد فعالیت چشمگیر دبیرخانه مردمی این یادواره هستیم، جا دارد که علاوه بر همیاری و مساعدت جهت برگزاری بهتر این یادواره، اهالی فرهنگ، هنر و رسانه هم نسبت به تولیدات فرهنگی، هنری و رسانهای اقدام و آثار ماندگاری در این حوزه خلق نمایند.
برگزاری یادواره شهدای شهرستانهای مختلف که زمینهساز بزرگداشت سههزار شهید استان ایلام است، اقدامی ارزشمند و شایسته برای یادآوری حماسهها و زنده نگاه داشتن یادوخاطره شهدا و تمامی مردمان این سرزمین دلاورخیز است که میتواند برای نسلهای جدید هم آموزنده باشد.
نگارنده: حمید حیدرپناه