بازتاب ایلام/مرتضی سبزی: اگر این روزها سری به یکی از قطبهای فرهنگی استان در روزهای پایانی هفته بزنید و وضعیت معماری شهری آن را با گذشته بررسی کنید، شاهد تحولات خوبی در حوزه مبلمان شهری این منطقه خواهید بود.
شهر صالحآباد به چند دلیل از یک جایگاه استراتژیک و خاص برخوردار است؛ از این منظر که در تعطیلات آخر هفته، انتخاب هم استانیهای عزیز به واسطه وجود امامزاده علیصالح(ع) است، دوم به واسطه میزبانی از گلزار شهدای استان و در طول سال، شاهد حضور مقامات کشوری و لشکری و استانی است، سوم مسیر تردد زائران اربعین است و چهارم در مسیر اصلی ترانزیت قرار دارد.
این عوامل باعث شده تا صالحآباد در کانون توجه عموم قرار گیرد، با این وجود و با روی کارآمدن شهردارِ جوان، صالحآباد به نسبت گذشته شاهد اجرای پروژههای جدید شهری شده که چهره شهر را عوض کرده است.
به برخی از آنها به اختصار خواهیم پرداخت.
با توجه به روزهای آخر هفته و پیک سفرها به این شهر، شاهد گره ترافیکی در یکی از بلوارهای اصلی شهر(بلوار مدرس) بودیم که با اقدامات شهرداری صالحآباد، عرض این خیابان از ۸ متر به ۱۷ متر ارتقاء یافت و منجر به حذف گرههای ترافیکی در این نقطه از شهر شد.
همچنین در راستای تقویت ایجاد نشاط و شادابی برای مردمان مومن و عزیز این شهر و دیگر مسافران و گردشگران نیز طرح «جاده سلامت صالحآباد» برای حفظ سلامت مردم آغاز و در یک بازه زمانی مشخص به سرانجام رسید که در ابتدای ورودی به شهر از سمت روستای ریکا قرار دارد.
جاده سلامت صالحآباد، تنها به یک جاده بسنده نشده و مبلمانی نظیر صندلی و نهالکاری مسیر، فضای مفرحی را برای پیادهروی ایجاد کرده بهطوریکه خستگی را از تن هر رهگذری میزداید. این طرح همچنین زیبایی خاصی به ورودی شهر هم داده است.
طول رفت و برگشت این جاده حدود دو کیلومتر است که در نزدیکترین نقطه دسترسی به شهر برای مردم، زائران و گردشگران آخر هفته قرار دارد.
اما آنچه باعث شد تا به بهانه آن به این موضوعات بپردازیم، کلنگزنی یک پروژه مهم در شهر صالحآباد در دهه فجر بود، خبری که گم شد. در این ایام و با حضور فلاحی، نماینده مردم ایلام در مجلس طرح«بام صالحآباد» کلنگزنی شد، طرحی که برای ثبت در آینده، در تاریخ این شهر خواهد ماند. متولی و ایده اصلی آن شهردار جوان و پرتلاش صالحآباد است.
صالحآباد به دلیل وجود جاذبههای گردشگری همچون غار زینگان به چنین طرحهای خلاقانهای نیاز دارد که با پیگیریهای شهردار صالحآباد و با همکاری منابع طبیعی، بعد از مشخص شدن محل و زمین موردنظر، عملیات نقشهبرداری و توجیه طرح، در نزدیکترین نقطه و چسبیده به شهر، این طرح کلنگزنی شد.
در قالب این طرح، جاده دسترسی و ایجاد آبنما در بستر رودخانه جهت عبور عابرین و وسایلنقلیه هم پیشبینی خواهد شد. ایجاد سکوینشیمن، آبیاری تحت فشار برای نهالکاری و روشنایی طول مسیر با برجهای نوری در این طرح پیشبینی شده است. در مجموع این طرح در همه ایام سال به ویژه تابستان بخصوص برای مردم منطقه مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به مطالعه طرح و استقبال خاص از آن، در حال حاضر با پنج هکتار آغاز و قابلیت ارتقاء و توسعه به ۵۰ هکتار را هم دارد.
ایجاد فضای مفرح، شعاع دید در مرتفعترین محل شهر و ویو عالی به بقعه متبرکه، فضای شهری، مزار شهدا و تمام هجداندشت، بر جذابیتهای این طرح افزوده است که به یک تفرجگاه دائمی و مناسب و در خور شأن صالحآباد تبدیل خواهد شد.
ایجاد تونل نوری در بازار اصلی شهر، نورپردازی میادین و بلوارها، ایجاد نقش برجستههایی با طرح های همخوان با طبیعت و مردم بومی محلی، ایجاد دیوارهای سبز با گلهای دائمی برای زیباسازی محیط در فضاهایی که نیاز به زیباسازی دارد و همچنین طرح سنگ فرش محدوده حرم مطهر امامزاده علی صالح(ع) با اعتباری بالغ بر ۶۰ میلیارد ریال که به فضایی فرهنگی، مذهبی و مفرح برای مجاوران حرم و زائران تبدیل میشود، از دیگر پروژههای در دست اقدامی است که برای زیباسازی شهر در دستور کار قرار دارد.
اخیراً هم با تلاشهای صورت گرفته، ماشین آلات ویژه خدماتی و درآمدزا به ارزش ۳۴۰ میلیارد ریال به این شهرداری اضافه شده است و با اطمینان میتوان گفت شهرداری صالح آباد در مقام مقایسه با دیگر بخشهای استان پرچمدار و جلودار است. این موارد جدا از عملیات آسفالت خیابانها است.
همت و تلاش شهردار پرتلاش، باانگیزه و پایکار صالحآباد و حمایتهای شورای شهر صالحآباد، فضای رخوت را از این منطقه زوده است. پیگیریها نشان میدهد که شهرداری صالحآباد همچنان برنامههای غافلگیر کنندهای دیگری برای توسعه شهری صالح آباد در نظر دارد که از بیان آنها امتناع میورزیم.
نگارنده: مرتضی سبزی