بازتاب ایلام - روحالله زرینآبادی/کارآفرین و فعال اقتصادی: در دنیای اقتصاد، بانکها فلسفه ذاتی آنها ارائه خدمات به انواع کسبوکارهای کوچک و صنایع بزرگ و بخش خصوصی میباشد. در کشورهای توسعهیافته دنیا، نرخ بهره بانکی زیر چهار درصد است و از صنایع تبدیلی، تولیدی و صنعتی، به شدت حمایت میکنند و مشوقهای زیادی را برای آنها در نظر میگیرند.
بهعنوان مثال در کشورهایی مثل چین، ژاپن، کانادا... مشوقهایی در نظر گرفته شده، معادل فروش سالیانه هر بنگاه تولیدی توسط بانکهای آن کشور میباشد ، اما در کشور ما که بالغ بر ٨٠ درصد منابع مالی بانکها از جیب مردم و بخش خصوصی تأمین میشود، متأسفانه با سیاستهای غلط و رانتهای ناسالم، سرمایه بانکها بهسمت و سوی دیگری میرود و این امر علاوه بر اینکه باعث تورم شدید در کشور میشود، رکود صنایع و تولید و در نهایت ورشکستگی کسبوکارها را نیز بهدنبال دارد.
اگر خلق پول و تولید سرمایه در مسیر خود هدایت نشود، قطعاً مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زیادی را به بار خواهد آورد.
نوسان بازار ارز، طلا، سکه و عدم ثبات قیمت اجناس به خاطر خلق پولهای بیپشتوانه و گاهاً پولشوییهای کلان که میتواند تورمزا باشد، از تبعات عدم مدیریت بانکها و مدیران آنها میباشد.
در کشورهای توسعه یافته، بانکها در فکر ارائه تسهیلات ارزانقیمت برای مشتریان علیالخصوص بنگاههای تولیدی و صنعتی میباشند و قیمت تسهیلات پایینتر از نرخ مالیات بر عایدی سرمایه میباشد و به همین خاطر فعالان اقتصادی در رشد اقتصاد آن کشورها نقش بسزایی دارند.
با این رویکرد ناسالم، ضرورت دارد که حاکمیت و مسئولان اقتصادی بهصورت اصولی و اساسی چارهاندیشی کنند و کِشتی اقتصادی کشور که به گِل نشسته است را دوباره احیاء نمایند و به حرکت درآورند.
امید است حاکمیت با نظارت بر عملکرد بانکها، از ایجاد بنگاهداری و موازیکاری توأمان، مانع خلق تورم شوند و با حمایت از تولیدکنندگان و صاحبان مشاغل و کسبوکارها، از موازیکاری و خروج ارز از کشور جلوگیری کنند و رونق تولید، رشد اقتصادی و اشتغالزایی را در اولویت کاری خود قرار دهند.
نگارنده: روح الله زرینآبادی