بازتاب ایلام- علی علیمحمدی/مسئول کمیته فرهنگیِ ورزشهای زورخانهای و کُشتی پهلوانی استان ایلام: بر کسی پوشیده نیست که فرهنگ و آیین ورزشهای زورخانه ای در اِعتلای شخصیتِ افراد و پیشگیری از لغزشهای اجتماعیِ نوجوانان و جوانان نقشی بی بدیل را ایفا کرده و حقاً که همپا و همسو با دستگاهِ عریض و طویلِ آموزش و پرورش و سایر نهادهایِ فرهنگی و اجتماعی؛ تنها در یک گود با مساحتی محدود اما به وسعتِ دلِ بزرگمَردانی که به آن اهتمام دارند، برابری، ایفای نقش و انجام وظیفه میکند.
در فرهنگِ ورزشِ زورخانهای مفاهیمی هست که پشتِ هر کدام از آنها آموزهای از معناها، فلسفهها، تفکرات و استراتژیهای تربیتی و پرورشی نهفته است.
از کوتاهیِ دربِ زورخانه گرفته که در آن تعظیم وارد شونده برای آنچه که نیکیها و خصائلِ پهلوانی هدفگذاری شده تا عَجین شدنِ ضربِ آهنگینِ مرشد با اشعارِ حماسی، احساسی و پند و اندرز برای پرکرش و تحریکِ روحِ ورزشکار، همراه با جسمَش هدفگذاری شده است.
در گودِ زورخانه، رعایتِ اصولِ مِهتری و کِهتری بسیار به چشم میخورد. هر کدام از حرکاتِ ورزش، نَمادهایی از میادینِ رزم، با اسامیِ زیبایی نظیرِ خنجرکِشی، نیزه پرانی، کمانکِشی و ... است.
تخته شنو، میل، کباده و سنگ نیازی به معرفی ندارند.
در هر بکارگیریِ هر کدام از اَدوات و مراحلِ ورزش، قوانینِ کِسوَت باید از سویِ کوچکترها و بزرگترها کاملاً رعایت شود.
جالب اینکه گودِ دایرهای و متحدُالشِکل، در عالمِ معنا و دیدِ ورزشکاران، دارای رُتبه و درجاتِ بالا و پایین است و تحرکاتِ جایگاه و رُتبهای در آن، از پایینترین قسمت تا بالاترین قسمتِ گود که فاصلهیِ ۷ متر بیشتر نیست، گاهی برای ورزشکار ۷۰ سال طول میکشد.!
درود خدا بر کسانی که در این طوفانِ تهدیدها، قدمی بر می دارد تا نوجوانان و فرزندانِ این دیار از گزَند آسیبها در امان بمانند.
و چه زیبا گفته و سروده شده است:
راست گفتند پهلوانان زندهاند
پهلوانانی که او را بَنده اَند
باید اول پهلوانی را شناخت
بعد از آن با آن شناخت یک مایه ساخت
مایهای از جنسِ نابِ معرفت
مَردی و مردانگی مَردی صفت
ساختار پهلوانی ساده نیست
هر کسی مَستِ مِیِ این باده نیست
لایقی باید در این وادی بوَد
پهلوانی ها خدادادی بوَد
پهلوان بودن فقط در زور نیست
زورِ بازو که فقط منظور نیست
نگارنده: علی علیمحمدی